Zagrli onog ko ti nudi znanje

Daj čoveku ribu i nahranićeš ga za jedan dan, nauči ga da peca i nahranićes ga za ceo život. –  stara kineska poslovica

Neformalno obrazovanje je odgovor na izazove modernog doba i predstavlja podršku i osnaživanje stečenom formalnom (institucionalnom) znanju, kao i znanju stečenim kroz praktičan rad. Kada se kaže neformalno obrazovanje misli se na vaninstitucionalne programe koji se realizuju kroz razne seminare, škole, kurseve i naravno konferencije.

U ovoj „Ja pa Ja“ eri, gde je individualnost stil življenja i poslovanja, gde se uspehom smatra mahom samo poslovna pozicija, gde je pojedinac bukvalno shvatio poslovicu „Sve svoje nosim sa sobom, pa i znanje“, svako ko želi da ti pokloni znanje je vredan zagrljaja.

Zagrli onog ko ti nudi znanje, jer zahvaljujući njemu ti ćeš:

 • Usvojiti još praktičnog znanja iz oblasti koje te zanimaju
 • Sklopiti nova prijateljstva i nove  potencijalne poslovne kontakte 
 • Putovati
 • Dobti preporuke i sertifikate

Čovek se uči dok je živ. – narodna poslovica

Ukoliko se teži životnom prosperitetu, uvek se mora biti gladan znanja. Nove porcije informacija koje se unesu organizmu daju energiju i rasplamsaju pokretačku iskru. Znanje stečeno formalnim putem je dovoljno da održi organizam živim, ali snaga se dobija redovnim unošenjem vitaminskih bombi u vidu domaćih i inostranih studija slučaja.

U eri kada se obezvređuje redovno učenje i naučno istraživanje, gde se relativizuje dobra praksa, svako ko razume tvoju glad za znanjem je vredan zagrljaja.

Zagrli onog ko ti nudi znanje, jer zahvaljujući njemu ti ćeš:

 • Dati novu snagu organizmu
 • Probuditi pokretačku energiju
 • Dotaknuti druge svetove
 • Unaprediti svoju trenutnu poziciju

Proaktivnost je životna filozofija. – Una Zabunov

Neko odabere da čeka da mu se lepe stvari u životu dogode a neko da ide u susret njima. Proaktivnost nije samo ključ uspeha u poslu, već u svim segmentima života. Buđenje aktivizma u svakom pojedincu pokreće i menja stvari na bolje. Biti proaktivan znači preuzeti svesnu kontrolu nad svojim životom, postavljati ciljeve i raditi na njihovom ostvarenju. Proaktivne osobe se preispituju, stvaraju viziju o tome što bi volele da im se desi, a onda ulože energiju da im se te želje i ciljevi ostvare. One se usude i da naprave grešku, jer su spremne da rizikuju kako bi stvorile okolnosti za uspeh. Ne pođe uvek za rukom sve što se naumi ali kontinuirana aktivnost s vremenom donosi rezultate.

Ukoliko nam proaktivnost nije data po rođenju, moramo naučiti kako se proaktivnost budi u nama. Kako se to radi?  Potražiš priliku da sretneš i popričaš sa proaktivnim ljudima. Konferencije su sjajno mesto za to. Svi govornici na koneferencijama su u jednom momentu  probudili proaktivnost kod sebe i postigli neke rezulate, zato su imeđu ostalog i govornici. Takve ljude vredi i treba „vući za rukav“. 

U eri kada je lakše biti introvertan, kada svako na društvenim mrežama priča motivacione priče bez da ih je živeo, svako ko želi da ti otkrije tajnu svog uspeha je vredan zagrljaja.

Zagrli onog ko ti nudi znanje, jer zahvaljujući njemu ti ćeš:

 •  Postati proaktivan
 • Naći inspiraciju
 • Stvoriti preduslov da budeš bolji

Ovo su moji razlozi zašto želim da učestvujem na #SparkMe konferenciji, jer i ja želim nekoga da zagrlim.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *