Twitter i brainstorming

8

Twitter je, ukoliko pratite prave osobe, mesto gde se svakodnevno manifestuje  brainstorming. U grubom prevodu to je oluja mozgova, ali brainstorming  je moderna tehnika odlučivanja (zaključivanja) tako što se slobodno iznose stavovi i dođe se do najidealnijeg rešenja.

Na Twitter-u je dosta lekcija, koje ne možete naći ni u jednom udžbeniku, a mogu unaprediti vaše dosadašnje poslovno razmišljanje.

Dok nisam zavirila u suštinu „ptičice“ praktično, često sam u svojim seminarskim radovima i esejima, koji dotiču globalizaciju medija, društvene mreže itd., citirala Dragana Varagića i Draganu Đermanović, oni su bili sav moj Twitter.

Klikom na follow  vi ste urednici vašeg sadržaja – vi odlučujete ko će biti učesnici vašeg virtuelnog sastanka na kome se dešava brainstorming.

Tviteraši su doktori, muzičari, lingvisti, političari, preduzetnici, komunikolozi, dizajneri itd. Svi oni imaju svoju profesiju ili zvanje i iznose svoje stavove na teme koje ih okupiraju. Naravno, neko ima kredibilitet a neko nema. Stvar je percepcije.

Izraz uticajan tviteraš  „izvorno“ znači tviteraš koji ima veliki broj pratilaca i može da utiče na kreiranje mišljenja ili jednostavno ima tu mogućnost da određenu poruku prosledi velikom broju ljudi. Međutim, ako kažem uticaj pomislim na sadržaj koji sam pročitala i isti je imao uticaj na mene – tako što mi je rekao nešto novo, otkrio mi je drugu stranu medalje, podstakao me na razmišljanje itd. Posmatrajući uticaj kao takav, nabrojaću vam stalne članove mog virtuelnog sastanka za brainstorming.

Tviteraše koje sam prvo upoznala su @torbica i @plagosus. Oni su sinonim za „operisani od sujete“. Sujeta je gadna stvar. Ona je potreba za dokazivanjem sopstvene više vrednosti. To su osobe kojima se možete obratiti ukoliko vam nešto nije jasno u vezi komunikacije u 140 karaktera, a da pri tom vaša pitanja ne zvuče smešno.

Ako isključim subjektivnost, onda @petarV neću okarakterisati kao izrazito dragu osobu, nego sinonim da rad i motivacija daju uspeh. On je autor specijalizovanog bloga www.tangosixblog.com koji se bavi temama iz avijacije. Od @petarV se uči kako nekoj usko stručnoj temi dati na značaju, na koji način zainteresovati javnost pa i offline medije koji sve više preuzimaju njegove sadržaje. @petarV na svom blogu drži lekciju šta je istrajnost, šta je rad i šta je pasija.  Pored @petarV, pomenula bih tviteraša @MilosPetrovic. Pored specijalizovanog bloga www.MilosBlog.com  o web tehnologijama i komunikacijama koji vredi čitati kako bi se informisali o trendovima, on je osoba koja će uvek naći vremena da vam odgonetne pitanje ili će bar naći pravu osobu za vas koja će vam odgonetnuti pitanje.

Kritičko mišljenje uvek potražim u tvitovima @SandraKravitz i @snezanalukovic . Obično su to tvitovi koji vas nateraju da se malo zamislite i razmislite. Ne, to nisu hejt tvitovi! To nisu rekla-kazala izjave. To su mišljenja sa težinom. Ko voli da sagleda PR sa svih strana, treba samo da prati @snezanalukovic

Prva asocijacija na @milojesekulic je „tviter prijatelj“ . Obično prvo izusti : „Zdravo drugari“. I to tako jeste! @milojesekulic  stalno započinje debate na svojim društvenim mrežama – uglavnom se odnose na temu društvenih mreža, komunikacija, trendova i često izazove lavine komentara. Spoj atraktivnosti, humora i stručnosti se nalazi u njegovim objavama. Što bi rekao @dedaBor kad porastem biću Miloje Sekulić.

Da kvalitetni novinari još uvek postoje, pa još njihov glas uspe da dopre iz skrovitog malog Kovina, dokaz je tviteraš @NovinarskaPatka .

Ne smem da zaboravim @neshasr . On je tviteraš od akcije. Njegovi foto-albumi su dovoljni da ispratite šta se sve od dešavanja dogodilo u gradu.

Uprkos tome što nije bilo prilike da je lično upoznam  – veoma mi je važno šta @Mahlat ima da kaže. Zašto? Sve životne teme sroči pitko. Da li je to tema o kontracepciji, liderstvu ili o odrastanju deteta. Piše iz ugla čoveka , a to je ono čega smo željni.

Preduzetnički duh svojim radom šire @zeljanaVDragana_V.

Izvor novina su mi i @peckopivo i @1zverko.

Borac za prava i pravdu @ptiki. Od njega možete saznati razne pravne zavrzlame – poput onih kako napisati zahtev spameru .

Obavezno zavirim među misli @AmitzDulniker (moderni Don Kihot) i @OgiEvropa ( Kralj sarkazma).

Nije namerno na kraju, ali da…volim da pročitam @istok – on ima savršeno pitak stil pisanja. A to je za prenošenje poruke veoma važno. Događa se da nisam oduševljena porukama koje šalje svaki put, ali svakako stilom jesam.  Kad mislim na stil mislim na tekst poptut ovog. 

Sigurno sam mnoge zaboravila, ali njima ću već posvetiti neki drugi tekst.

Twitter je čvorište informacija. On je savremeni 988 centar.  Twitter može biti i mesto puke zabave, mesto za dokolicu. Izbor je na vama. Sami birate svoj brainstorming tim.

Twitter prisustvom  i odabirom pravih ljudi za praćenje, pruža vam se mogućnost da se informišete o trendovima iz vaše struke, da ukrstite mišljenje, da se povežete sa kolegama, da saznate kako na te teme razmišljaju u susednim zemljama. Neretko se ponude  za posao prvo tvitnu  pa se oglase. Kroz svoje tvitove upoznajete zajednicu o svojim razmišljanjima, i kompetencijama.  I tvitovi su vaš CV.

8 Responses

 1. una

  Dragi Marjane, drago mi je da ti se sviđa tekst. Sa zadovoljstvom i pažnjom ću pročitati tvoj.

 2. Goncalo Tes

  Na prvu loptu sam blokirao otkrivši ovu paralelnu stvarnost zvanu tviter. Hvala na referencama. Dobro ja vama došao 😉

  @GoncaloTes

 3. Goncalo Tes

  Na prvu loptu sam blokirao otkrivši ovu paralelnu stvarnost zvanu tviter. Hvala na referencama. Dobro ja vama došao 😉

  GoncaloTes

 4. Dragan Radović

  Uvek sam imao blagi osećaj nelagode kad komentarišem ili preporučujem tekst u kojem me autor pominje. No, na stranu to, suština je na drugoj strani.

  U ovom postu dala su simpatičnu definiciju Twittera koja „preti“ da ostane upamćena: Twitter kao brainstorming tim. 🙂
  Apsolutno tačno, vrednost ove mreže jeste i brzo informisanje, ali seanse na TW najlepše se kad shvatiš da je vreme provedeno na „lajni“ bilo prava oluja za „male sive ćelije.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *