Test opšte informisanosti – šta to kod nas znači?

2

Ako ste bili pozivani na tesitranja, tkzv. prve krugove za neki posao velika je  verovatnoća da ste se susreli sa testovima opšte informisanosti.

Lista pitanja , na koja ste evenutalno odgovarali ako ste učestvovali u nekom TV kvizu znanja,  predstavljaju jedan od kriterijuma za procenu vas kao budućeg zaposlenog na skoro svakoj poziciji.

Eureka, rekao je ko? Možda može biti ključno pitanje zahvaljujući kome ćete se istaći ispred drugih kandidata u trci za posao PR-a, Marketing menadžera, aktiviste nevladine organizacije itd.

Konj Rosinante, pored toga što je čuven – jer je pripadao Don Kihotu,  pitanje  je sa kojim sam se često susretala. Ko je pisao ovo delo nikad nije bilo važnije od imena njegovog konja?

Slažem se da budući novinari, menadžeri za odnose s javnošću i oni koji se bave bliskim profesijama treba da budu obrazovani i informisani, kako bi kvalitetno obavljali posao.

Ali da li je presudno da znam da se put kaže još i džada kako bi neko procenio kakav sam profesionalac?

Nije li prirodnije da dobijem PR zadatak?

Da li znači da sam pametna ako znam da objasnim šta je SWOT analiza i AIDA? ( Rekao mi jedan HR menadžer). Inače, znala sam i jedno i drugo i pokazalo se da nije baš bitno, jer mi se nikad nisu javili i ponudili željenu poziciju.

Retko sam se susretala sa pitanjima iz struke. Na primer, niko me nije pitao da li znam šta je adrema?

Evropska unija se često nađe među pitanjima na testovima opšte informisanosti. Uglavnom su pitanja tipa: koja država  predsedava EU, ko je predsednik EU saveta, koliko država čine uniju, koja zemlja je vratila članstvo itd.

 

Selekcija se obično sastoji iz više krugova. Za ovaj  test ne postoji priprema.

Rezultati testa opšte informisanosti uglavnom zavise od višegodišnjeg čitanja tekstova iz istorijske čitanke, redovnog čitanja Politikinog Zabavnika, pomnog praćenja dnevne štampe ili besumučnog gledanja TV kvizova.

Epikurejci ili stoici  – neka su od retkih pitanja koja ćete verovatno znati zahvaljujući redovnom učenju u srednjoj školi.

Ćuran, i to zlatne boje je pitanje o nagradi koja vam može doneti pozitivne poene na testu ukoliko pratite  štampu.  Takva pitanja i imaju smisla, ali su retka.

Ako bi ste ipak voleli da „provežbate“ za test opšte informisanosti…

Nabavite testove za prijemni ispit za Filozofski fakultet– mogu se kupiti na skriptarnici.

 

 

Redovno sam sretala pitanja iz tih testova na više mesta.

Od omiljenih pitanja iz te zbirke, svakako bih izdvojila:  Da li hipokriti polažu Hipokratovu zakletvu? ( Preteča pitanja Koja reka teče ispod savskog mosta)

Đura Jakšić je  obično sinonim za  „boem koji je slikao“.

Eventualno je poznat i po delima, ali retko.

Neverovatan je odabir tih pitanja. Da su braća Mongolfje bitniji jer su prvi poleteli balonom a da većina danas još uvek ne zna ko je bio Milutin Milanković obesmišljava samu ulogu testova.

Dakle postavlja se pitanje kredibiliteta osoba koje sastavljaju pitanja?

Ako ste zabrinuti pred polaganje testa opšte informisanosti, ne brinite. Potpuno je normalno da ne odgovorite 100%. Možete biti sveznalica ali uvek se nađe neko pitanje koje verovatno zna samo onaj ko ga je sastavljao.

Ne treba da vas podsećam pitanja o pesmi Jelene Karleuše, nekome je i to važno za opštu informisanost, zar ne?

2 Responses

 1. Milica Martha Denic

  Draga koleginice,
  U potpunosti se slazem sa svime napisanim. Oni koji „postavljaju pravila“ ne znaju ih ni sami. A, kada vec govorimo o adremi, ja sam odavno odustala da objasnjavam „PR strucnjacima“ sta je to. Ne moze to da zna neko ko se nije teorijski sreo sa PR-om.
  Sto se tice interesantnih pitanja na testovima za posao PR menadzera, ubedljivo najbolje je bilo u kompaniji Radijus vektor. Glasilo je: „Gde se desava radnja serije Sex i grad?“
  Nemam daljih komentara, zaista… Nek a nam je Bog u pomoci. 😉

 2. una

  Draga Marta,

  Mnogo mi znači tvoj komentar, jer je dokaz da nisam jedina koja primećuje ovakve stvari:)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *