Planiranje ličnog razvoja : godinu po godinu do uspeha

11

Precizno planiranje karijere u Srbiji trenutno nije moguće, ali svakako planiranje ličnog razvoja jeste. Jasno definisana profesionalna orijentacija je preduslov za planiranje ličnog razvoja. Svaka dobro isplanirana godina koja vodi ka unapređivanju vas kao ličnosti je jedna dobijena bitka, a ona svakako vodi ka dobijanju rata koji se zove karijera.

Kako planirati lični razvoj?

Moj odgovor je – običan Word dokument.

Od 2006. godine ( od 2. godine fakulteta) vodim jedan dokument koji se zove Zaduženja.

Svakog 1. januara napišem šta bi trebalo da unapredim kod sebe u toj godini (polaganje ispita, seminari, vozačka dozvola itd.) kako bih bila za korak bliže željenom cilju – koji se u mom slučaju zove  „kompletna ličnost“. Jasno je da ovaj cilj nikada neću dostići – jer uvek može bolje i više. Zato je svaka nova godina još jedna prilika da cilju budem bar za korak bliža. Isto tako svakog narednog 1. januara rezimiram šta sam realizovala, šta sam ignorisala i naravno pravim planove za narednu godinu.

Zašto je to važno?

Često imamo mnogo želja i mnogo planova za koje „uvek ima vremena“ – a vreme prolazi. Ponekad se na našem razvojnom putu pogubimo i zaboravimo šta su naša očekivanja. Neretko čujemo „ Mogao sam ovo …. Bio sam dobar u tome ali….“ .

Često se u toku godine vratim u moj dokument sa zaduženjima kako bi se podsetila ka čemu težim.

Isto tako Word dokument možete zameniti za tablu sa vizijama. Tabla je alat koji se koristi da pomogne u kristalisanju, koncentrisanju i održavanju fokusa na specifičnim životnim ciljevima. Bukvalno, to je svaka vrsta table na kojoj možete prikazati slike koje predstavljaju šta  želite biti, raditi ili imati u svom životu.

Šta je poenta? Jednostavno rečeno, često smo veoma zauzeti i imamo distrakciju. Korišćenje nekog podsetnika u vidu table sa vizijama omogućava da:

 1. Identifikujete svoju viziju i iskristalizujete je
 2. Pojačate dnevne aktivnosti (dnevne ciljeve)
 3. Stalno imate fokusiranu pažnju na vaše ciljeve (kada god prođete pored table)

Kako se pravi ta tabla? Evo odgovora.

 

Život se ne planira, jer ga čine i spletovi okolnosti. Ono što mi možemo preduzeti je da stavimo na papir ono što bi mi voleli da realizujemo, da stvorimo jasnu sliku nas kroz godinu dana i da težimo ka ispunjenju. Recimo, školu PR-a planirala sam  2009. godine a upisala sam je tek 2011. godine.  Poenta je da sve nerealizovane ciljeve prepisujem za sledeću godinu, da mi uvek budu u glavi, dok  se ne stvore adekvatni uslovi za njihovu realizaciju. Plan ličnog razvoja uključuje osmišljavanje akcija koje su orijentisane ka poboljšanju samosvesti, samospoznaje, razvoju sopstvenih sposobnosti, izgradnji mogućnosti zapošljavanja ili poboljšanju životnog stila ili kvaliteta života. Analizirajte vaše razvojne potrebe, postavite ciljeve, napravite plan ( kroz beleške ili tablu vizija) i ne zaboravite da periodično proveravate rezultate i da revidirate ciljeve. Takođe, ne zaboravite da je svaki trening Novaka Đokovića planiran i predstavlja jednu bitku koja vodi ka ratu koji se zove biti broj 1.

11 Responses

 1. Mirjana

  Odličnan i praktičan savet! To sa pisanjem svojih planova radim i ja 🙂 (s tim što ih ja onda razložim na pojedinačne aktivnosti koje treba obaviti da bi se plan postigao, i onda pratim kojim tempom napredujem, naročito kod dugoročnih planova, tipa-završiti faks, naučiti italijanski i slično).Da, vizuelizacija ciljeva je vrlo moćan motivator! I to sam relativno skoro shvatila, na svoje zaprepašćenje, jer sve druge svoje planove zapisujem i pratim, a one najvažnije – lične, sam držala u glavi (odakle nekad znaju da pobegnu :)) O tome govori jedna knjiga, koju su mi preporučili na Time management seminaru ( The 7 Habits of Highly Effective People), preporučujem svakom ko želi da se sobom bavi:) Pozdrav!

 2. una

  Drago mi je da ti se sviđa tekst. Da, kad pred očima imaš ciljeve stalno…oni se ne zaboravljaju. Hvala za preporuku. Procitaću je.

 3. Milos

  Hocu da napravim svoj vision board, medjutim treba mi savet kako se to radi. Sigurno postoje osnove jako vazne u nacinu izrade Vision Board-a, mislim na stvari koje ne smem da preskocim. Postoji li neki sablon koji moram da pratim, sta je to jako vazno sto moram da znam kad pocinjem da pravim svoj vision board, sta ne smem da izostavim. Unapred zahvalan. Milos Pavlovic 🙂

 4. una

  Miloše,

  Moraš prvo da razmisliš šta sve želiš u nekom budućem periodu da realizuješ u životu ( npr. da posetiš Prag, pročitaš neke knjige, savladaš neke veštine, završiš neku školu itd.). Dakle kad budeš imao jasnu sliku šta želiš u narednom periodu – pogotovo za želje koje ti sad zvuče kao „komplikovane i velike“, stavi ih na tablu da ih uvek imaš pred očima. Cilj je da kada god prođeš pored te table podsetiš se za šta se trudiš i ulažeš energiju. Dakle želiš npr u Prag? Okači sliku. Želiš da završiš neku školu – napravi mesta za sliku sebe sa tom diplomom itd.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *