#PlaninskePrice: Da li znate gde mirno spava menadžerski sindrom?

2

Nije nužno da u nazivu vaše funkcije stoji reč „menadžer“ da bi se susreli sa ovim sindromom. Novinari, hirurzi, bankari, preduzetnici i drugi profesionalci koji rade stresan posao vrlo se lako mogu naći u kandžama ove naizgled fancy bolesti. Zapravo, nije važno šta ste po profesiji već da li izgarate ne poslu?

Menadžerska bolest odnosno „menadžerski sindrom“ je posledica savremenog načina života i predstavlja skup simptoma usled izlaganja prekomernom stresu.

Ambiciozan čovek, koji poput automobila juri u četvrtoj brzini za poslovnim rezultatima, često uskraćuje sebe za aktivan društveni život ignorišući i zapostavaljajući svoje potrebe, odmor, zabavu, druženje a samim tim i punjenje svojih baterija.

Da se ne može doveka tako, shvati se sa prvim simptomima poput poremećaja sna, znojenja ruku, prekomerne težine, vrtoglavice ili nagle promene krvnog pritiska. Tada postaje jasno koliko jurenje „targeta“, dugo sedenje, vožnja kolima i nezdrava ishrana mogu biti uzročnici prave zdravstvene bure u telu. Sigurno vam je poznat onaj osećaj da ste se pretvorili u pravu malu tempiranu bombu koja u svakom trenutku može da eksplodira? To je znak da je pravo vreme da sami sebi citirate Igoa dok pakujete kofere za produženi vikend.

 Nijedna ambicija se ne ostvaruje potpuno, bar ne na ovom svetu. Viktor Igo

Kada sam prvi put umesto lekova i vitamina dobila prepisano putovanje, shvatila sam koliko je važno povremeno pobeći iz grada. Verujte, kofer je često pravi lek. Mir, tišinina i svež vazduh planine su sveto trojstvo kada je reč o borbi protiv posledica prekomernog izlaganja stresu. Menadžerski sindrom zaista mirno spava na svakoj planini.

Ko prvi put udahne svežinu Rtnja, srkne rtanjski čaj, proba čuvenu gibanicu i domaće kiselo mleko u lokalnom restoranu saznaće jednu od tajni koju krije ova ne tako komercijalna planina. O ostalim tajnama tkzv. rtanjskim mitovima šapuću meštani, pa ukoliko ste dovoljno radoznali možete čuti razne priče. Te priče su toliko maštovite i inspirativne te sam uverena da bi  izlečile i fazu „Beli papir“ kod pisaca i kreatora sadržaja, a možda bi i crtača stripa inspirisala za neko Sci-Fi delo?

Sve te priče nose jednu neporecivu istinu – planina Rtanj jeste čudotvorna. Ona briše umor sa lica već nakon tri dana. Meni je, nakon pet dana, vratila TSH u normalu. Od tada smo nerazdvojne ova posebna planina i ja.

Neprestana žurba, nemir, napetost i zabrinutost u velikoj meri  nas iscrpljuju, čine osetljivijima na prehlade i smanjuju produktivnost. Najvažniji zadatak je stati na put glavnom uzroku „menadžerskog sindroma“ a to je izloženost konstantnim brigama i emocionalnom stresu. Treba imati na umu da bez obzira na količinu izloženosti stresu u radnom okruženju, uvek postoji način da pomognemo sebi. Odlazak van grada, punjenje baterija uz prijatno društvo i duge šetnje mogu pomoći da se stres bukvalno istrese iz nas.

Našu zemlju prožimaju prelepi obronci među kojima se sigurno nalazi vaša planinska oaza. Moja je Rtanj, koja je vaša?

Ovaj tekst je nastao u okviru akcije #PlaninskePrice koju je pokrenula Turistička organizacija Srbije.

2 Responses

  1. Olja Ka

    Veoma sam srećna što sam pročitala ovaj dobar tekst, koji me je, po ko zna koji put uverio, da čovek uči dok je živ, naravno, ako hoće. Hvala za divnu informaciju vezanu za TSH. Moguće je da još nekom bude od koristi 😉 Kako sam i sama pisala priču na temu iz heštaga, a u njoj pomenula Rtanj kao jednu od planina koje apsolutno MORA da posetim, ovo je potvrda meni, da slučajnosti ne postoje 😉

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *